Wytrawne smakołyki na drogę – babeczki marchewkowe, gofry orkiszowe i bułeczki z sezamem

Udostępnij

Dłuższa podróż, piknik, czy po prostu bardzo aktywny dzień – szybkie przekąski są często naszymi sprzymierzeńcami w zabieganym życiu. Wytrawne smakołyki to świetne rozwiązanie, które zaspokaja głód i dostarcza energii na długi czas. Oto przepis na trzy pyszne i zdrowe przysmaki, które sprawdzą się na każdą okazję.

  1. Bułeczki z sezamem, czyli kanapki inaczej

Te drożdżowe bułeczki są efektowne, a jednocześnie naprawdę proste w przygotowaniu. Sprawdzają się w połączeniu z ulubionymi dodatkami – serem, pastami, wędliną i warzywami, a nawet na sucho lub w wersji z samym masłem.

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 125 ml mleka + 125 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typu 550 lub 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 1 l wody + 50 g sody – do gotowania
  • sezam, mak, słonecznik – do posypania

Z ciepłych płynów, drożdży i cukru przygotuj zaczyn. Dodaj mąkę i sól, zacznij wyrabiać ciasto, a następnie wlej roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę. Z ciasta uformuj 4 wałki i zostaw nakryte ściereczką na papierze

do pieczenia na 10 minut. Gotuj po 25 sekund z każdej strony, a następnie podziel ciasto na małe bułeczki. Posmaruj je wodą z sodą i posyp sezamem. Piecz 20 minut w 200°C.

Bułeczki świetnie smakują na świeżo, ale dobrze znoszą również transport. Przekrój je, dodaj ulubione składniki, zapakuj w papier śniadaniowy i zabierz ze sobą.

  1. Babeczki marchewkowe – idealne na wynos

Te babeczki łączą w sobie słodycz, korzenne nuty i delikatną strukturę. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska do kawy.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 200 g startej marchwi
  • 140 g oliwy lub oleju
  • 3 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typu 630
  • 120 g erytrytolu lub cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie ozdoby na wierzch

W jednej misce łączymy startą marchew, jajka, tłuszcz i erytrytol. W drugiej przesiewamy mąkę z sodą i przyprawami. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy 25 minut w 180°C w trybie góra–dół. Po wystudzeniu muffiny można ozdobić na przykład minimarchewkami.

W przypadku babeczek świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie papieru do pieczenia zamiast jednorazowych papilotek. Dzięki temu rozwiązaniu możemy dobrać rozmiar arkuszy do naszej blaszki, a odpowiednio uformowane brzegi lepiej dopasują się i skutecznie zapobiegną wylewaniu się ciasta. Dodatkowo, ich dobrze zagięte narożniki mogą też służyć jako wygodne „uszka” – podpowiada Marta Krokowicz, ekspertka marki Paclan i dodaje: aby stworzyć własne papilotki, wystarczy wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty wielkości ok. 12 × 12 cm. Następnie arkusze te nakładamy na szklankę i zaginamy, tworząc dłońmi kształt, który przekładamy do blaszki na muffinki. Pozostaje wlać masę do foremek i umieścić babeczki w piecu. Odporny na tłuszcz papier sprawia, że po upieczeniu babeczki łatwo się wyjmuje.

  1. Gofry pizzowe – na ciepło i na zimno

Ziołowo-serowe gofry orkiszowe z dodatkiem szynki i pomidorów – smakują jak pizza, a są znacznie bardziej poręczne w transporcie.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej + 1 szklanka pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka3,2%
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • tarty ser mozzarella i parmezan (razem ok. 130 g)
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • świeże zioła: bazylia i natka pietruszki

Wymieszaj mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Osobno połącz jajka, mleko i olej, następnie przelej do suchych składników. Dodaj starty ser, pokrojoną szynkę i zioła. Całość zamieszaj i piecz w rozgrzanej gofrownicy. Gofry studź na kratce, by zachowały chrupkość.

Gotowe do drogi

Zabierając przekąski na wynos, pamiętajmy o szczelnym i praktycznym opakowaniu. Te bardziej chrupiące, takie jak gofry, można przechowywać w papierowych torebkach śniadaniowych – dzięki nim będziemy mieć pewność, że nie namokną. Pamiętajmy też
o niezawodnych o woreczkach.

Woreczki strunowe są bardzo uniwersalnym rozwiązaniem. Pozwalają podzielić jedzenie na porcje i zachować jego świeżość, bez obawy, że różne smaki i zapachy (np. zioła i słodka marchewka) będą się przenikać, a jedzenie zawilgotnieje. Dobrze dobrany woreczek działa jak mini lunchbox – szczelny, higieniczny i wielokrotnego użytku. Co więcej, można opisać je markerem – to świetny patent przy planowaniu posiłków dla dzieci – radzi Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

Jak widać, domowe przekąski wcale nie muszą być skomplikowane – wystarczy kilka prostych składników, by przygotować coś naprawdę pysznego. Sycące, zdrowe, a do tego łatwe do zapakowania – wprost idealne na każdy aktywny dzień. Smacznego!

www.paclan.pl

https://www.facebook.com/paclanpl/

https://www.instagram.com/paclanpl/?hl=pl

Marka Paclan należy do Cedo Sp. z o.o. – firmy, która od ponad 50 lat produkuje artykuły gospodarstwa domowego jednorazowego użytku, ułatwiając wykonywanie codziennych czynności. Poza szerokim wyborem worków na odpady, ściereczek, gąbek i papierów do pieczenia, w ofercie można znaleźć także folie spożywcze, torebki na mrożonki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachęca do dbałości o środowisko naturalne – stworzył linię For Nature, którą tworzą ekologiczne artykuły do gotowania, pieczenia, sprzątania oraz worki na śmieci z materiału z recyklingu. Więcej informacji na http://www.paclan.pl

Top